satu hari satu click...

Monday, April 25, 2011

Lempeng oh lempeng...

Assalammualikum...

apabila petang menjelang dan didatanginya bersama2 dengan hujan yang dingin dan sejuk membuat kan perut ku meminta di isi kan... wahhh... ayat x boleh blaa.. hehe sekali sekala apa salah nye berbahasa skit kan... hehe..

bila waktu petang-petang di tambah pulak ngn hujan kan perut mesti lapar kan... haha korang semua mesti cm tu jugak kan2.. mase perut ngh lapar nie teringat pulak kt lempeng.. waktu lapar mcm la igt nk mkn.. mule2 tu teringat kan pankek mcd.. serius sgt sedap pankek mcd x caya pegi la try breakfast kt mcd mkn ngn honey and buter perghhh nikmatttt... 

ok td teringat kn lempeng kan so aku pegi la dapur tgk bahan2 ade x... g la intai kat dapur ahha tu die smua bahan de so apa lagi proses buat lempeng bermula la... hehe... bukan susah senang jew semudah ABC... 

BAHAN-BAHAN :
Tepung
Air
Garam


CARA MEMBUAT:
  1. Tepung gandum, air & garam (kalau nk tambah gula sikit pun boleh) di gaul sebati klu nk blender pun boleh lagi senang dan cepat...kacau / kisar sampai tepung tak berketul. Adunan mmg cair.
  2. Panaskan kuali lagi elok guna non stick pan. Masukkan sikit je minyak masak,ambil sesenduk adunan dan ratakan. Masak dengan api slow. Bila dah masak, balikkan yg sebelah bawah pula.
  3. Bila dah agak kekuningan kira dah masak lah tu. Siap utk dimakan..



senang je kan... semua orang boleh buat.. Lempeng nie mak aku selalu buat mase breakfast.. klu semlm mak msk kari / sardin / sambal pagi esok nye mesti mak akan buat lempeng... nk makan dengan susu pekat pun boleh lagi sedap... ok selamat mencuba yer kawan-kawan...

***



Kalau Suka Boleh Like Sini

2 orang Cakap-cakap:

fiza_noor said...

hujan2 memang tringat lempeng. sedap!

Atikah saleh aKa Yun Yun said...

hujan lapo mkn lempeng mmg sedap...