satu hari satu click...

Saturday, February 26, 2011

Movie Yang Wajib Tonton

Assalamualaikum...

Hari tu aku rajin pulak Search movie apa yang best akan keluar kat wayang... then aku terjumpa la beberapa movie yg bagi aku best la rugi kalau x tengok.... dh dapat tajuk2 movie yg akan keluar aku g youtube lak nk tgk triller... klu nk tau best ke x mesti la kena tgk triller nye kan... dari situ kita akan tau serba sedikit pasal cite tu... antara cerita yang wajib aku dan korang tonton ialah....
.
.
.
***


I AM NUMBER FOUR





BEASTLY




SUCKER PUNCH




BATTLE : LOS ANGELES 




Kalau Suka Boleh Like Sini

Thursday, February 24, 2011

Sesi Menternak Lemak....

Assalamualaikum...


Peristiwa nie berlaku minggu lepas.... lepas abh kelas perut masing-masing berbunyi2 tanda untuk di isi....
mula request macam2 makanan.... aku lak request nak makan pizza sbb lama dah aku mengidam nk makan pizza... Cam orang mengandung lak ngidam2... peduli pe kan dh perut nak makan isi jew la... hehe tu semua kehendak nk membazir duit... x per la sekali sekala....

setibanya di pizza hut... nie first time aku g pizza kat tanjung malim nie... selalu nya aku makan pizza kat area sitiawan jew.... sesi mengoder pun berjalan la.... waiter yang layan ktorg tu ok so ktorg pun buli die skit... hehe... tanye mcm2 kesian kt budak tu mybe dia baru kerja kot... hehe so serving die mmg tiptop la... aku pun order speageti cabonara + bread stick + chicken soup... tadi pert teringin nk makan pizza tp bila sampai pizza order laen plak... sebab rambang mata tgk menu kt pizza tu... aku nk makan choclate vorcano tapi dh abih kempunan aku... ishhh...

apa kate korg layan plak gambar kt bawah nie... hehe...
ok layannnzzz....


****

mari jamu mata anda dengan makanan yg cukup sedap...
(yang mengadungi lemak yg terkira)

CHICKEN SOUP




GARLIC BREAD




 MEATBALL BOLOGAISE




 HAWAIIAN SUPREME




CREAMY CARBONARA



huhu banyakkan mmg terliur... minta maaf yer baut korg terliur... so pegi la terjah pizza hut terdekat dengan korg... hehe...
first yang sampai  chicken soup and garlic bread... makan tu jew pun d kenyang belum lagi makan makanan yang laen... nak x nak makan je la bg abh... klu x abh jangan risau boleh tapaw bawak balik....

muka teruja makan meet ball bologaise


huhu sape la yg makan sampai licin tu... perghh 



muka gembira kenyang...


dh kenyang apa lagi snap2 gmbr la..

syue2 happy dapat makn soup...
De ke syue ckp boleh x kalau dtg Pizza makan soup jew.... hehe...


***** 


Kalau Suka Boleh Like Sini

Tuesday, February 22, 2011

tutorial wear Hijab...

Assalamualaikum...
nk view kat uol how to wear hijab Like Hana Tajima...
sebenar nye aku jumpa tutorial nie kat blog Farah... klu korang rajin boleh la view blog die...
apa yang korang kena ada :

shawl yang kain licin-licin (x sesuai ngn kain jenis cotton)
- both dan peniti



video
( suke betul tgk bilik farah )

wear the hijab in less than 0ne Minute....
sape yg minat style ala2 hana tajima boleh la try...

ok Selamat mencuba...
:)
****


Kalau Suka Boleh Like Sini

Wednesday, February 16, 2011

Masa itu Emas....

Assalamualaikum....
Minggu nie adalah minggu paling busy untuk aku dan classmate aku yang lain... minggu nie dh mula sibuk siapkan asgmant.... sekarang nie aku betul2 rasa masa tu cepat tul berlalu... tuptup dh nk akhir minggu kan... mmg cepat sampaikan aku rasa mcm x cukup masa jew nk abh kan semua tugasan aku... sungguh banyak keje dan benda yang aku kena uruskan dan pk kan... aku betul2 penat... hari2 aku rasa stress jew... sekarang aku hanya ada 8 minggu untuk siap kan semua tugasan aku... tajuk tesis pun belum apprv lagi nie... 

ada satu masa tu aku rasa cam aku tak cukup kaki jew nk berjalan ke sana dan ke sini, nak kejar itu dan ini...
kadang-kadang badan sampai mengigil sebab x makan...
kadang-kadang tulang belakang nie dh menjerit2 sakit sebab duduk lama ngadap laptop taip asgmnt...
otak aku pun kadang-kadang dah menjerit2 sebab x berhenti2 berpk kecuali waktu tdo....

antara tugasan aku -:
- projek RC
- makroteaching individu (kaedah mengajar)
- makroteaching kumpulan (EDU)
- folio kaedah mengajar 
- asgmnt kaedah mengajar
- projek RC
Penulisan Jurnal Reflektif Pengajaran (EDU)
- kajian tindakan (EDU)
- rancangan mengajar 5 pelajaran (EDU)
- penulisan buku landskap (perlandskapan)
- report lawatan landskap
- cari sekolah untuk praktikum ( nie mslah besar )

aku nie nmpk je kuat tapi bile jadi cm nie aku rasa diri aku lemah sgt... sebab nye bile aku stress aku akan nangis, nangis, nangis dan nangis... 
serius mmg tension yang amat sgt... mata panda aku pun makin jelas ketara la... 
bila la nak berakhir benda2 nie semua.... 


***
Kalau Suka Boleh Like Sini

Monday, February 14, 2011

Have Nice Days Part 2

Assalamualaikum....
kali nie entry untuk have nice days part 2 plak... tapi kali nie aku x nk cerita byk2...
nak jamu mata korang ngn gambar2 jew... hehe...
.
.
.
.
.
.





Belakang aku pun korang nk tangkap....


hodoh betul muke aku.... 


Perkara wajib bile jumpa toilet yang cantik...


Cam nk berenang je kat kolam belakang tu....


Pekara wajib lagi...





tembam nya pipi aku... 


asal ntah muke rizam jadi cam tu....


masa nie ngah panas so kena keluarkan payung ajaib...


Ngan nangka pun nk amek gambar... hehe...
yg pakai tie tu prof aku...

wah bertebangan selendang aku....


wah nie pun sama...


mari menyempit kat camera orang...


pantang nampak rumput hijau wajib amek gambar...


gasak la walaupun panas... janji dapat bergambar... hehe..


Dan2 nak snap gambar aku buang je payung tu....


 payung yang nk jahanam dah....

wah pipi aku.... 




Sekian Terima Kasih....
Kalau Suka Boleh Like Sini

Thursday, February 10, 2011

Have Nice Days Part 1....

Assalamualaikum....
Mulai Hari nie hingga la hari ahad aku x de kelas... Cuti sakan tapi bukan cuti duduk goyang kaki jew... banyak lagi tugasan perlu di bereskan... Semalam satu hari aku berjalan ada trip kelas ke Putrajaya dan Shah Alam... Penat sebab banyak tempat yang aku pegi dari pagi hingga la ke malam... fuhhh memang penat kaki nie sakit jangan cakap la... rase cam nk jalan kaki ayam jew... hehe...

Jam 6.15 pagi aku dah bangun mandi pastu solat subuh.... Lepas tu aku gosok baju malam sebelum tu aku x gosok baju coz aku tertido awal so tergopoh gapah la aku gosok baju pagi tu.... Pack2 barang yang nk kena bawak cam nk balik kg pulak hehe... dah siap2 nie kawan aku yet2 muncul kat pintu bilik aku... aku ingat dia dah siap rupenye belum... dia terlewat bangun mase tu jam 7.06 pagi... kena berkumpul kat audi jam 7.30... 
aku pun cakap kat dia :
 "aiiyooo yet x siap lagi dh pukul bape.... cepat2 yet siap...." 
and then dia jawab :
 "Yet terbangun lambat la kaka... ingat awal lagi..."
 Nasib dia siap cepat... Ktorang berdua pun bergegas la ke perhentian bus... Mak aiii orang beratur punya la panjang sepanjang jalan Taman Bahtera... Aku ngan yet2 dah lambat so ktorang wt keje jahat sikit la... potong line orang bile bus datang jew ktorang cepat2 naek lantak la apa orang nk cakap aku dah lambat kan... hehe kalau orang wat cam tu mase aku ngh beratur memang aku panas mana aci kan orang laen penat2 beratur senang2 je nak potong line... hehe minta maaf yer pada sesiapa yang beratur pagi semalam kami x sengaja hehe....

Sampai je kat kampus cepat2 aku ngn yet jalan dah cam x cukup kaki je berjalan... Dah nak sampai audi aku   and yet ingat ktorg berdua jew lambat rupe ada lagi yang lambat... hehe lega jugak la... Mase ktorang sampai bus dah terpacak kat situ... yet terus naek and aku pegi beli breakfast kat kiosk yang ada kat situ... aku beli 2 keping sandwich and terus naek bus... pas bape minit bus pun bergerak ke Putrajaya dalam jam 7.45.... 

Dalam pukul 9.45 2 bus upsi sampai ke putrajaya.... First tempat aku sampai kat Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan.... wahhh x di nafikan putrajaya memang tempat yang cantik... ktorang dijemput masuk ke bilik meeting... layan dorang pun ok la masuk2 jew bilik meeting tu dah nampak makanan yang terhidang.... huhu tbest2 tibe2 rase lapar... Ktorang pun di jemput duduk... penuh sopan aku pun duduk la sambil mate jeling kat nasi goreng ayam tu... hehe... pegawai yang ada tu pun jemput ktorang makan dulu sementara tunggu pegawai yang akan bagi taklimat... semua makan dengan selera.... Yang bestnye nescafe yang dorang hidang sedap hehe tapi nasi goreng tu  kurang sedap sebab tawar... ishh makan je la banyak komplain pulak.... hehe...

Then lepas makan-makan pegawai yang nak bagi taklimat tu pun muncul ... program diteruskan dengan mendengar taklimat... 
sila take note eh apa yang pegawai tu cakap... hehe...
ok see the next part... dadaa...

Nie mase taklimat... rase cam vip duduk kat meja tuu... 

Kalau Suka Boleh Like Sini

Tuesday, February 8, 2011

Hana Tajima...

Assalamualaikum...
Yeaahh ada waktu lapang tuk aku kemaskini kan blog nie... 
Aku nk tanye korang kenal tak ngan Hana Tajima?? mesti ada yang tak kenal lagi kan... ok sekarang pegi search kt google sape tu hana tajima... siapa dia kan?? die orang malaysia ke??

Hana Tajima atau nama penuhnya Hana-Tajima Simpson ini merupakan anak kacukan Japanese (daddy) dan English (mummy). dan yang paling penting. agamanya adalah Islam. dia seorang muslim yang menjadi 'Fashion Designer'!.  sekarang dia ada brand dia sendiri iaitu maysaa.com . Sekarang ramai orang dah ikut style dia contohnya cara pakaian dan style berhijab... Hana Tajima nie memang cun abih la... al maklum la kacukan... Dia juga merupakan BFF pada yuna... sebab mane2 yuna ada mesti ada dia... Klu korang nak tau lebih lanjut pasal Hana Tajima sila ke google...






Kalau Suka Boleh Like Sini

Monday, February 7, 2011

Satu Bulan...

Assalamualaikum...
yeaahh My Baby blog dh berusia satu bulan... Tahniah pada diri sendiri coz dah berjaya berblogging selama satu bulan... Hari dah masuk satu bulan satu hari... masih baru lagi dalam dunia blogging hope senior blh la tunjuk ajar pada baby blog nie... hehe...

Aku still batuk-batuk lagi.... bertambah teruk lagi... so mood untuk menulis dan update blog tertangguh.... 
Anywy aku nak bagi tau kawan aku de buat contents kat blog die so sape2 yang berminat nak join blh la pegi blog ini Yet... Aku nk join tapi sekarang busy sangat so tunggu la kalau sempat aku masuk la... 
entry paling simple k... 
Dadaaa....


Nampak kurus plak... hemmhemm...

Kalau Suka Boleh Like Sini

Saturday, February 5, 2011

Nak Ucap sesuatu....

Assalamualaikum....
Anyway aku baru balik dari Kuala kangsar (KK)... Dari ipoh aku drive ke KK and then balik manjung... Saje jalan2 dengan Family like Family gathering la... Di sebab kan cuti panjang kan So semua sedara mara berkumpul kat rumah maktuk aku.... hehe... Ok2 x nk cite pasal tu lagi nanti la aku wat satu entry tuk familay gathering tu... 
Penat la jugak kan dan di tambah pulak ngan batuk2 + badan x berapa sihat tapi x di layan sangat... Klu di layan sangat pakat x berjalan la aku....

OK2 sebenar nya tujuan aku nk update entry ni nk Ucap sesuatu kat seseorang.... hehe...
Nak Tau sape??
hehe Jeng2....
....
....
Nak Ucap Thanks kat die coz die tag aku kat entry die dan membuatkan pengunjung aku bertambah... x de la banyak mana pun tapi angka tu bertambah la jugakan... And then Follower aku pun bertambah beberapa orang... hehe...
Thanks Fariza Fauzi... 
Di sebabkan kt ko trafic aku naek... hehe...

Ok aku sleeping beauty sok nak berdating ngan En BF... hehe...
Dadaaaaaaaaa... :)

Kalau Suka Boleh Like Sini

Wednesday, February 2, 2011

Aku mahu Kan nya....

Assalamualaikum....
Cuti dah nak abih dah... Pejam celik pejam celik dah nak abih cuti... Lagi sedih semalam g cari tiket nak balik Tanjung Malim dah SOLD OUT.... Ahha x senang duduk dah nie... Semalam tdo pun x lena duk fikir je pasal tiket bus...  Last survey hari nie kat ipoh klu x de gak x de pilihan lain aku kena la naek bus ke KL and then amek komuter ke TM... Harap aku selamat sampai la ke TM aminnnn....

Selalu jew tersasar pada tajuk entry kan hehe... Semua student upsi dah di kredit kan duit PTPTN kan... kawan aku panggil PTPTipu... hehe... macam2 kan... So bile aku on jew FB aku tgk status kawan2 aku semua pakat pegi shopping kan... Sakan korang bershopping yerr... aku x shopping lagi tapi aku ada la beli 2 pasang kasut sarung untuk pakai pegi kelas... Sebab aku demam so mood untuk shopping tu x de lg... hehe Tapi dalam kepala aku dah ada barang2 yang aku nak beli... Tapi kan aku x jumpa lagi yang betul2 aku berkenan... hehe...
Nak tau apa yang aku cari ahha nie die benda yang aku cari...






skirt yang nie aku paling suka....


Ahha nie la benda yang aku cari2... Alaa2 cam nie la...dah lama kot aku cari tapi aku x jumpa yang macam aku nak... aku tgk kat online shop pun x de... Sape2 yang tau kat mana aku leh beli skirt cm nie leh la bagi tau aku.... sweet jew kalau girl2 pakai kan... hehe comfirm enBF suke punya... hehe... 
ok petang nie aku kena bawak mak aku balik kg jumpa mak tuk... lama dah kot x balik kg... so alang2 dh ke ipoh tu boleh la aku servey2 sambil shopping... hehe....
ok dadaaa....

Kalau Suka Boleh Like Sini

Tuesday, February 1, 2011

Keajaiban Azan....

Assalamualaikum...
Ok aku dah sihat sikit dari demam.... X best betul la cuti2 nie demam nak g jalan2 pun x larat... nie semua ujian dari Allah... Aku ada benda nak di share kan di sini... Sesuatu yang bermanfaat dan patut kita sebagai umat Islam mengetahuinya.... Tak salah aku kongsi ilmu dengan orang lain sekurang-kurangnya dapat gak aku pahala kan... Niat aku nk buat blog pun untuk kongsi maklumat yang bermanfaat pada orang lain... 

Aku nak cerita pasal keajaiban azan yang Allah anugerahkan kepada umat Islam... 
Ketahuilah bahawa pada setiap waktu, ribuan bilal di merata dunia akan melaungkan azan, mengakui 'Bahawa Allah Sahaja Yang Patut Disembah, dan Nabi Muhammad Adalah Rasul Allah.'Dimulakan dengan Indonesia yang terletak dibahagian timur dengan ratusan kepulauan-nya dan jumlah penduduknya seramai 180 juta. Sebaik masuk waktu Subuh, Azan mula berkumandang dari kawasan ini dengan ribuan Bilal yang akan melaungkan Ke-Agungan Allah S.W.T Dan Nabi Muhammad S.A.W. Proses ini akan bergerak kearah barat kepulauan Indonesia. Perbezaan masa antara timur dan barat Indonesia adalah 1-1/2 jam.Belumpun laungan Azan dimerata Indonesia selesai, ianya bermula pula di Malaysia.Berikutnya di Burma dan dalam masa satu jam selepas Azan dilaungkan di-Jakarta, tiba giliran Dacca di Bangladesh.Berikutnya laungan akan kedengaran di Calcutta dan terus ke Srinagar dibarat India.

Perbezaan waktu dikota-kota Pakistan adalah 40 minit jadi dalam jangka masa ini, Azan akan berkumandang diseluruh Pakistan.Belum berakhir di-Pakistan, Azan akan bermula pula di Afghanistan dan Muscat.Perbezaan waktu antara Muscat dan Baghdad adalah satu jam. Dalam jangka masa ini, Azan akan berterusan dilaungkan di UAE, Makkah, Madinah, Yaman, Kuwait dan Iraq. Proses ini berterusan setiap detik sehingga ke pantai timur Atlantik.Jarak masa Azan mula dilaungkan di Indonesia sehingga ke pantai timur Atlantik adalah 9-1/2 jam.Belumpun Azan Subuh berkumandang di pantai Timur Atlantik, Azan Zuhur kini sudah mula dilaungkan di Indonesia. Ini berterusan bagi setiap waktu sembahyang, tidak putus-putus.

Subhanallah, begitu hebat dan agungnya Islam!
Setiap Minit Azan berkumandang di seluruh Dunia... 

Ada satu lagi tentang keajaiban Azan....

Dari Dr Azhar Sarip: Ada 4 tahap gelombang otak (paling tinggi ke paling rendah)

1. Beta - stress, semasa berfikir, bekerja...
2. Alpha - santai, tonton drama (terasa berlakon sekali)...
3. Theta - tidur2 ayam, tenang...
4. Delta - tidur nyenyak tanpa mimpi...

90% manusia duduk di gelombang Beta: nakal, stress, buruk sangka dengan Allah(paling buruk). Azan pulak berada di gelombang Theta. Banyak perkara ajaib berlaku di dalam gelombang ini. Dunia akan rosak binasa seandainya tiada gelombang Theta. Azan menstabilkan dunia ni.. dari gelombang terlalu tinggi atau terlalu rendah. Seboleh mungkin lakukanlah solat seawal waktu (tepat pada waktunya) kerana gelombang rendah masih di situ bagi memudahkan khusyuk di dalam solat kita, Insya Allah. Mungkin terjadi kiamat jika Azan tiada lg di dunia ini..

Azan satu terapi yang baik dan sangat penting. Beri pemahaman kepada anak betapa pentingnya azan. Sebelum baca buku, anak tu perlu azan. Lihat betapa cantik, betapa kuat menghafal ilmu dan sebagainya.

Satu perkara yang menarik, Azan bukan dilaung (kekadang otak kiri) tetapi diseru (sepenuh hati/jiwa - gunakan otak kanan), perkataan paling sesuai digunakan.. Semasa Azan diseru, jika dinikmati dan difahami, badan kita akan rasa ringan dll...

Satu perkara yang dianjurkan:
Terapi Azan:

Tutup lampu, pejam mata dan hayati Azan..kemudian cuba tidur.. lihat apa akan berlaku..

Cuba la try apa akan berlaku.....

Banyak lagi kelebihan Azan... Korang boleh cari kat google... Lihat la betapa indahnya Islam dan anugerah Allah yang diberikan pada kita....
Subhanallah....

Kalau Suka Boleh Like Sini