satu hari satu click...

Thursday, January 20, 2011

Tudung Vs Shawls....

Assalamualaikum...
Hari nie aku de lebih masa tuk update blog... Sambil2 melembut kan tangan buat lukisan tuk Landskap, tangan nie gatal lak nk menaip hehe... so tajuk entry aku kali nie hehe Tudung VS Shawls... Kite kan pompuan so di wajibkan menutup aurat bukan sunat ok tetapi WAJIB... Memakai tudung adalah wajib oleh Allah SWT dalam firmannya :

 “…Dan hendaklah mereka (wanita beriman) menutup kain tudung mereka ke paras dada…” [TMQ an-Nur:31]

Ahha dah jelaskan pakai tudung adalah wajib untuk semua muslimah yang beragama islam... Jika kita x tutup rambut kita ia adalah berdosa dan merupakan suatu kemaksiatan yang akan dibalas dengan siksaan yang pedih di akhirat kelak sekiranya dia tidak sempat bertaubat. Ahha takut kan bila sebut pasal siksa kat akhirat Nauzubillah min zalik... 
Aku mula pakai tudung masa aku form 1 lagi tapi tu pun kejap pakai kejap x... Mak and ayah aku x paksa tapi dorang cakap wajib buat kalau x tanggung la dosa sendiri... masa tu aku degil2 lagi kan so pakai tudung pegi sekolah jew... Klu kuar ngn kawan aku x pakai pun and klu kuar ngn family aku pakai la tu pun depend pada tempat nak pergi tu... Aku betul2 pakai tudung bila aku dapat tawaran masuk upsi... Sebelum aku masuk upsi aku duk tanya2 gak orang mesti ke pakai tudung... And mak aku pun suggest la pakai la tudung... mak cakap mesti pakai sebab wajib and mak cakap lagi bila lagi nak berubah.... nk jadi cikgu kena la tunjuk contoh yang baik kat anak murid... Aku pun fikir2 betul cakap mak aku kan so aku amik la peluang nie untuk berubah ikhlas kerana Allah... Bukan semata sebab aku dapat masuk upsi tau... En Bf pun ada bagi nasihat dia cakap bagus la nak pakai tudung tapi dia nak dah pakai terus je pakai x nak hangat2 tahi ayam jew... kejap pakai kejap x... Ok bos sekarang I dah bukti kan2... 

Dulu aku pakai tudung biasa jew ala tudung bawal yang sulam and yang ada batu kat tepi2 tu... Tudung yang sesuai la waktu 2 tahun lepas...  sebab tu je tudung yang senang didapati... Mula2 harga tudung tu mahal la jugak x silap aku around RM50 keatas cm tu la... sebab apa mahal, sebab batu kilat la kaen lembut la cam2 la... Pas tu dah turun harga around RM30 kebawah pulak... Aku sempat gak la buat koleksi tapi x banyak la....

Nie muka aku pakai tudung bawal... 






Ada dalam kalangan kawan2 aku cakap yang aku x sesuai pakai tudung bawal sebab nya dorang cakap nampak x kemas hehe... Tu pandangan orang kan so aku terima jew kan ada betul kot... tudung nie semmg nye payah nk adjust2 ahha benci klu time die x elok2 kat muke... hilang mood terus... So aku pun bertukar pada Shawls sebab dorang cakap sesuai baru nampak kemas hehe ada2 jew dorang nie... Sikit2 aku beli shawls... x de la trus banyak2 kan... 
 sebab2 aku suka pakai shawls adalah :
  • sangat2 murah kalau dibandingkan dengan tundung bawal.... RM5 pun boleh dapat so boleh la dipelbagaikan...
  • mudah dipakai belit2 jew dah siap... x payah nak adjust muncung ke ape ke... senang jew...
  • de shawls yang x payah gosok ahha tu yang aku suke... so senang amik jew kat penyangkut then pakai... 
  • mudah didapati... sekarang kat mana2 jew boleh beli shawls... kt intenet lagi la berlambak macam style ada... so pilih je yang sesuai....
  • sesuai untuk remaja2 macam aku nie... nampak sweet jew... hehe...
Tu jew yang dapat disenaraikan penat dah jari nk taip panjang2... sebenar nya ia bergantung pada keselesaan seseorang tu.... ikut selesa korang la nak pakai tudung or shawls kan... tapi aku lebih pada shawls... Sebab tu aku suke turun masjed jamek kat situ korang boleh dapat shawls murah2... serius mmg murah walaupun ia murah tapi cntik... mcm pilihan ada kat sana rambang mata hehe... koleksi shawls aku boleh dikata kan banyak la... bila campur dengan adik beradik aku punya lagi la sampai mak aku cakap dah boleh jual... hehe...











Ahha tu dia muka aku pakai shawls cute kan... hehe angkat bakul sendiri palak.... wt ever la nk pakai tudung bawal, shawls, tudung express and syiria ke yang penting tutup aurat ok... Rambut kita adalah mahkota kita sebagai perempuan so jangan sesekali kita tunjukkan mahkota kita pada yang bukan muhrim.... Ada isu yang aku dengar kan x pakai tudung tu x semestinya jahat kan and negatif... and yang pakai tudung tu x semesti nya baik and positif... bagi aku la tu bukan soal nya negatif or positif... bila kita x bertudung mungkin kite sengang terdedah pada perkara negatif jika kita bertudung mungkin perkara negatif tu dapat kita kawal contoh kalau la ada kawan kita ajak masuk disko kita akan fikir aku nie pakai tudung x kan la nak masuk disko and sepantas kilat hati akan berkata haram kan kita masuk disko.... Nie pandangan aku jew ok... pendapat masing2 berbeza kan... so korang pun mesti ada pandngan sendiri... up to u....
ok Dah penat menaip panjang berjela...
ok Dadaaa...

Kalau Suka Boleh Like Sini

3 orang Cakap-cakap:

fariza fauzi said...

ouh aku insaf seketika :)

Atikah saleh aKa Yun Yun said...

ahha seketika jew ke...

fariza fauzi said...

ye..uhuhuh....
setan banyak